18.1.2018

Valtionsairaala Pelkosenniemen ja Savukosken kuntia varten - 14.02.1928 Kaiku no 37

- Edustaja A. A. Neitiniemi jättänyt eduskunnalle raha-aloitteen sairaalan rakentamiseksi
- ensi vuodeksi 300 000mkn työmääräraha

Lapin edustaja A. A. Neitiniemi on jättänyt eduskunnalle t.k. 11 pnä seuraava sisältöisen raha-alotteen: Maamme syrjäseuduille ja varsinaiseen Lappiin on perustettu useampia pieni ävaltion sairaaloita, jollaisia on nytkin rakenteella oleva Kittilän sairaala ja Utsjoen sairasmaja. Lapinmaan ja muitten syrjäseutujen laajapinta-alaisella, pitkien välimatkojen ynnä puuttellisten kulkuneuvojen vaikeuttamalla maamme osalla on välttämätön olla pienempi sairaala kussakin lääkärin asuinpaikassa ja sen lisäksi vielä useita sairasmajoja erilleen sairaalapaikkakunnista.

Tänä vuonna asetetaan kaakkois-Lappiin Pelkosenniemen ja Savukosken kuntien asukkaita varten uusi valtion palkkaama aluelääkäri. Samalla kuin lääkäri sinne saadaan tulee paikkakunnalle, jossa ei ole minkäänlaista sairasten hoitopaikkaa olemassa, oman noin 6-8 sairassijaa sisältävän sairaalan tarve välttämättömäksi. Kaikille Lapissa toimiville lääkäreille on rakennettu valtion varoilla virka-asunnot ja sellainen on rakennettava uutta Pelkosenniemen ja Savukosken aluelääkäriäkin varten, jos tahdotaan sinne saada asettumaan vähänkään pitemmäksi ajaksi varsinaiseen virkaansa pätevä lääkäri. Lääkärin virka-asunto ja paikkakunnan tarvetta tyydyttävä pieni sairaala olisi edullisin rakentaa tässä ehdotettuun paikkaan samalla kertaa.

Valtion rakennustyöt olosuhteiden ja ankaran pimeän talvikauden pakosta on täytynyt melkein poikkeuksetta aina jakaa kahdelle vuodelle. Ensimmäisenä rakennusvuonna laitetaan hirret, lautatavara y.m. Kuivumaan ja toisena rakennusvuonna rakennus varsinaisesti rakennetaan ja muutoin valmistetaan. Näin tulisi tapahtumaan Pelkosenniemen ja Savukosken kuntien sairaalan ja aluelääkärin virkatalon rakentamisessakin sekin jakautuu kahdelle rakennusvuodelle. Näin ollen ei edes rakennusten piirustusten ja työsuunnitelman puuttuminen estä ensivuotena alottamasta sanottujen rakennusten alkuunpanotöitä rakennuspuiden y.m. Laittamisilla valmiiksi seuraavan vuoden rakennustöitä varten, kun rakennushirret ja lautatavara täytyy kaikissa tapauksissa olla yhden vuoden kuivunutta. Alkuvuoden rakennusmäärärahaksi arvioisin riittävän 300 000mk suuruisen summan.

Edellisen perusteella rohkenen eduskunnalle jättää tässä esitetyn raha-alotteen: että Eduskunta päättäisi ottaa valtion menoarvioon vuodelle 1929 Pelkosenniemen ja Savukosken kuntia varten tarvittavan pienemmän valtionsairaalan ja siihen yhteyteen tehtävän sikäläisen uuden aluelääkärin virka-asunnon rakennustöiden alkuosaksi 300 000mk suuruisen työmäärärahan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti