24.8.2022

KIRJA: Kaija Kiuru & Timo Helle - Viiankiaapa ikuisesti 2022 (176 s.)

 


2019 minuun otti yhteyttä Helteen Timo, hänellä ja vaimollaan oli kirjaprojekti aluillaan ja siihen tarvittiin taustamateriaalia. Niinpä sitten muutamalla sähköpostilla sovittiin mitä tutkittaisiin ja mihin asti tutkittaisiin, vähän päälle vuodessa kasasin pari tutkimusta ja siinä ohessa tuntui että tuli kirjotettua yksi kyläkirjakin uuteen uskoon kun sukuyhteyksien tarkistusten myötä siinä kerrotut tarinat vähän muuttuivat. 

Tutkimusten edetessä sain vähän tarttumapintaa Sodankylän yläperän sukuihin ja taas huomio kiinnittyi kuinka pienessä piirissä asuttiin, vaimoja haettiin kauempaa. Kuinka sitten savotta-ajan alkaminen muutti taas asetelman niin että aviomiehet tulivat kauempaa mutta vaimot jäivät synnynseutuja täydentämään. 

Kirjan sain postissa heti kun se tuli painosta ja selasin sen yhdeltä istumalta. Luettukin se on jo pariin kertaan. Se miten tarina soljuu eteenpäin, valokuvat ja Kaijan teokset. Ihan ilokseenkin sitä selailee vaikkei joka kerta lukisikaan tekstejä. Tällä kirjalla on paikka hyllyssäni Timon Porovuosi-kirjan vieressä, jonkinmoisena muistoesineenä kumpikin. 

Toinen tutkimuksista on luettavissa tässä blogissa: Petkulan Aikiot

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti