28.12.2020

Suomalaiset maahanmuuttajat kohtasivat rankkaa rasismia Amerikassa – pidettiin ali-ihmisinä - 28.7.2015 IS

 Yhdysvalloissa pohdittiin oikeussalissa vuonna 1908, ovatko suomalaiset valkoihoisia.

Rasismi ja monikulttuurisuus ovat olleet viime päivinä kiivaan keskustelun kohteena Suomessa.

Rasismi oli todellisuutta myös 1800- ja 1900-lukujen vaihteen Yhdysvalloissa, minkä sinne muuttaneet suomalaiset saivat kokea.

Kuparikaivokset houkuttelivat töihin suuren määrän siirtolaisia Yhdysvaltain Michiganin osavaltion Keweenawin niemimaalle. Suomalaissiirtolaisten määrä seudulla alkoi kasvaa 1880-luvulla. Suhtautuminen suomalaisiin oli rasistista, kertoo Michiganin kaivosalueen historiaa käsittelevä Michigan Technological Universityn sivusto.

– Monet haukkuivat suomalaisia ”mongoleiksi”. Silloin sosiaalidarwinistit pitivät ali-ihmisinä niitä, joilla oli aasialaiset ja afrikkalaiset sukujuuret, kerrotaan sivuilla.

Suomalaiset joutuivat sivuston mukaan kokemaan muita eurooppalaisia siirtolaisia enemmän syrjintää.

– Useat kaivosten johtajat kokivat, että suomalaiset vastustivat integroitumista ja oppivat hitaasti englantia. Paikallinen yhteisö oli yleisesti epäluuloinen suomalaisia kohtaan.

Erään aikalaisen mukaan aiemmin alueelle muuttaneet siirtolaiset ”katsoivat suomalaisia samalla inholla kuin länsirannikon asukkaat kiinalaisia pakanoita”.

Suomalaisten etnistä taustaa pohdittiin oikeussalissa. Minnesotan osavaltion Duluthin piirioikeuden pöytäkirjassa vuodelta 1908 kerrotaan oikeudenkäynnistä, jossa vajaat parikymmentä Suomesta tullutta siirtolaista haki Yhdysvaltain kansalaisuutta. Lain mukaan kansalaisuus voitiin myöntää vain valkoihoisille ja afrikkalaista syntyperää oleville.

Yhdysvaltain hallinto vastusti kansalaisuuden myöntämistä hakemuksen tehneelle John Svanille, koska tämä oli suomalainen, eli mongolialainen ja sillä perusteella ei-valkoihoinen.

Oikeuden asiakirjassa arvioitiin, että suomalaiset ovat mongolialkuperää pitkän ajan takaa. Oikeus kävi läpi mongolialaisten ruumiin piirteitä, joiksi mainittiin ”keltainen tai ruskea iho, mustat silmät, mustat hiukset, lyhyt ja tasainen nenä ja viistot silmät.”

– Olemme joskus, vaikkakaan ei usein, nähneet suomalaisia, joilla on hieman viistot silmät, mutta suomalainen, jolla olisi keltainen tai ruskea iho, mustat silmät tai mustat hiukset olisi epätavallinen näky, pöytäkirjassa kerrottiin.

Pöytäkirjassa arvioitiin suomalaisten olevan lähes yksinomaan vaaleaihoisia ja sini- tai harmaasilmäisiä. Oikeus arvioi suomalaisten perimään vaikuttaneen sen, ”että teutonit (germaanit) olivat usein vallanneet Suomen”.

– Jos suomalaiset olivat alunperin mongoleita, ovat muutosvaikutukset jatkuneet niin kauan, että nyt he ovat Euroopan vaaleimpien ihmisten joukossa.

Duluthin piirioikeuden tuomari W.A. Cant otti kannan, että suomalaiset ovat valkoihoisia ja heille voi niin ollen myöntää Yhdysvaltain kansalaisuuden.

2 kommenttia:

  1. OLEN VASTA LUKENUTuseamman kirjan Ruijan siirtolaisuudesta. Lasse Saresalon väitöskirjan ja muutamia matkakirjoja eri kirjoittajilta. Norjassa sama homma. Suomalaisia ei pidetty oikein ihmisinä. Olivat ryssiä tai mongoleja.

    VastaaPoista
  2. Juu, tähänhän vaikutti suuresti millä vuosisadalla sinne muutti
    - 1700-luvulla ihanne kansaa Ruijan asuttajiksi
    - 1800-luvulla alko venäläisiksi leimaaminen
    - 1900-luvun alkua leimas ne pakkonorjalaistamiset ja sitten suvantovaiheen jälkeen on alkanu anteeksipyytely

    VastaaPoista