31.1.2024

KIRJA: Maria Lähteenmäki - Jänkäjääkäreitä ja parakkipiikoja 1998

 


Sitä on tullu muutama viime sotia käsittelevä kirja tähän mennessä luettua ja tätä kirjaa on siteerattu todella paljon, kun tämä paikallisessa kirjastossa sitten osui silmiin niin oli helppo päätös ottaa luettavaksi. 

Tästäkin kirjasta löysin jonkinlaisia johtolankoja omiin sukututkimuksiin vaikka en niitä alunperin etsinytkään ja samaan aikaan kun kirja pyöri luettavana pöydällä sattui kirjoittaja kyselemään omista sukulaisistaan... Tämä kysymys oli helppo selvittää nykyaikana mutta vuonna 1998 on kirjaan lipsahtanu väärää tietoa ja sitä kautta virhe on päässyt kertaantumaan ympäri netin alustoja. Mutta virhe on nyt korjaantumassa ja tutkimukset jatkuu...

Tämän kirjan jälkeen ymmärsin paljon sota-ajan kokeneiden naisten elämästä. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Kaikki tekivät mitä mielestään olivat kykeneviä tekemään. v. 1934 syntynyt mummoni Sattasessa oppi jonkinlaisen saksankielen kun äitinsä toimi saksalaisilla pyykkärinä.

Lähteenmäki kirjoittaa Pikku Rovaniemen evakkoleiristä Ruotsissa, se nousi isompiin otsikoihin vasta Vaietut arktiset sodat-minisarjan myötä vuonna 2022. Omakin isäni on elänyt ensimmäiset kuukautensa tuon leirin vaikutuspiirissä v. 1945.

Vaikka välissä tulee otettua tämmösiä "asian vierestä" kirjoja lukuun niin paljon saattaa tulla uutta tietoa, tiedon murusia tai omasta mielestä pulpahtaa esiin jotain aiemmin luettua tai kuultua. Välissä kyllä huomaan omaavani pitkät piuhat asioiden yhdistelyssä... 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti