Lapin Kansa 27.9.2021
Myöhäisrautakauteen (800–1200 jkr.) ajoittuva, merkittävä arkeologinen kohde Savukoskella on kärsinyt peruuttamattomia vahinkoja, Lapin maakuntamuseo tiedottaa. Metallinilmaisimien kanssa liikkeellä ollut ryhmä nosti maasta ylös useita esineitä. Elo-syyskuussa selvisi, että ryhmän suorittama esineiden nosto oli aiheuttanut kohteelle korvaamattoman vahingon.
Myöhäisrautakauden esineitä
Nostettujen esineiden joukossa oli muun muassa rautaisen padan sanka, pronssiketju, pronssinen hevosriipus ja rautainen veitsi. Lapin maakuntamuseon arkeologi Jari-Matti Kuusela tarkasti kohteen elokuussa. Hän löysi maasta vielä pronssisen linturiipuksen ja toisen lasihelmen puolikkaan. Kaikki esineet voidaan ajoittaa myöhäisrautakauteen. Vahingot ilmenivät, kun Museoviraston koekaivausryhmä saapui tutkimaan löytöpaikkaa, joka oli jo tuttu Museoviraston arkeologi Esa Mikkolalle. Hän oli vuotta aiemmin tutkinut paikalla polttohautaa.
Yhteyttä hautoihin ei voi osoittaa varmasti
Kun maa avattiin, vastaan tuli näky, joka herätti museon mukaan ihmetystä ja vihastusta. Paikalla oli kaksi punamultahautaa, joiden ei nykytietämän mukaan pitäisi olla rautakautinen, vaan kivikautinen hautatyyppi. Esinelöydöt viittasivat muuhun. Hautaesineistö oli kokonaisuudessaan joko poissa tai Lapin maakuntamuseon mukaan häiriintyneessä kontekstissa.
– Esineiden yhteyttä hautoihin ei voida varmasti osoittaa, Mikkola sanoo tiedotteessa.
Kaivauksissa tehtiin vielä löytöjä, mutta yksikään ei ollut Mikkolan mukaan enää häiriintymättömässä kontekstissa niin, että niiden yhteys hautoihin olisi täysin kiistatonta.
– Teemme vielä analyysejä ja pyrimme rekonstruoimaan löytöyhteyksiä niin paljon kuin voimme. Onhan se todennäköistä, että haudat todella ovat rautakautisia punamultahautoja, mutta jos kokonaisuus olisi ollut koskematon, voisimme nyt kenties hyvillä mielin puhua jo sensaatiosta, Mikkola sanoo.
Kysy neuvoa
Kuuselan mukaan on yleistä, että ihmiset eivät pysähdy miettimään, miten arkeologisten löytöjen äärellä tulisi toimia.
– Ihmiset "vähän innostuvat" ja sitten kaikki revitään ylös pysähtymättä hetkeksikään tuumaamaan, miten asiassa oikeasti pitäisi toimia. Harvassa näyttävät olevan ne, jotka osoittavat tarvittavaa mielenmalttia, Kuusela sanoo tiedotteessa.
Se, että ei tarkoiteta pahaa, ei hänen mukaansa saa muodostua syyksi sille, että muinaisesineet kaivetaan ylös miettimättä toimintatapaa.
– Tässä maassa harrastajalle kuuluu vastuu selvittää, miten toimitaan ja jos ei tiedä, niin ottaa selvää. Eihän metsästämäänkään lähdetä niin, että pyssy olalle ja ammutaan kaikkea mikä liikkuu. Kuusela neuvoo kysymään neuvoa arkeologeilta.
Alue oli tarkoitus tutkia myöhemmin
Alue, jolta löytö tehtiin, oli jo Kuuselan tiedossa.
– Tarkoitus oli mennä sinne tekemään systemaattista inventointia, koska tutina oli, että sieltä voisi löytyä jotakin. Tämä vuosi oli valitettavasti niin kiireinen, että jouduin siirtämään suunnitelmia ensi vuoden puolelle ja sittenpä kävi tämä tapaus.
Todennäköisyys sille, että haudat olisivat löytyneet tutkimustilanteessa arkeologin valvovan silmän alla olisi ollut siis suuri. Silloin olisi kenties voitu puhua sensaatiosta.
Löytö samalta alueelta vuotta aiemmin
Viime vuonna vainajanetsintäryhmä Kelsinkäinen teki Savukosken Lattunan suunnalta myöhäisrautakauteen ajoittuvan löydön. Ryhmä lopetti kaivamisen, jätti esineet sijoilleen ja otti yhteyttä Lapin maakuntamuseoon. Museoviraston koekaivausryhmä tutki paikan saman vuoden aikana. Polttohaudaksi osoittautunut kohde saatiin dokumentoitua ehjänä ja yhtenä kokonaisuutena. Tämä on maakuntamuseon mukaan esimerkki siitä, miten kuuluu toimia.
--------
28.9.2021: Metsähallitus: Sotavainajien etsijöillä ei ollut kaivulupaa Savukosken muinaismuistojen löytöalueella
28.9.2021: Savukosken muinaishaudan löysi ja avasi sotavainajaan etsinyt ryhmä - epäselvää on, mitä löytöpaikalla lopulta tapahtui - Etsijöisen tulisi ottaa selvää, onko kaivuualueen lähellä muinaismuistoja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti