3.10.2023

Uutisia Kemin-Sompion poropalkisilta osa 3

Lapin Kansa 21.1.1930 nro 7
Kemin-Sompion paliskunnan poroerotus
--
Vintilän aidassa koossa noin 3500 poroa
--
t.k. 15 p:nä pidettiin Kemin-Sompion paliskunnan poroerotus Savukoskella Vintilän poroaidalla. Kokoon oli saatu lauhkeasta ja epäedullisesta talvesta huolimatta n. 3500 poroa. Kauppoja ei syntynyt lainkaan, sillä halukkaita ostajia ei ollut. Eläimiä ei myöskään erotuksen yhteydessä teurastettu lainkaan.

---------
Lapin Kansa 9.6.1932 nro 63
Yli 3000 poronvasaa syntynyt Savukoskella

tänä keväänä. Kaikki samalla merkkiin.
-
Hihnavasotus käytännössä.
-
Poronhoito Kemin-Sompion paliskunnassa hyvin järjestetty.
-
Porojen vasotus Kemin-Sompion paliskunnassa Savukoskella on nyttemmin päättynyt. Paliskunnassa on käytännössä yksinomaan hihnavasotus ja on se tänäkin vuonna onnistunut erittäin hyvin. Uusia vasoja on tullut runsaasti, kaikkiaan n. 3000-3500 ja on ne kaikki saatu merkkiin. Poronhoitovuoden alku näyttääkin Savukoskella sen vuoksi lupaavalta, sillä vasat ovat poikkeuksetta hyvin kehittyneitä. Ellei niille kesän aikana suurempia tuhoja satu, voidaan Savukoskella ensi talvena teurastaa poroja tavallista enemmän. Mainittakoon, että viime talvena oli luettujen porojen luku Kemin-Sompion palkisessa n. 7000.
 
---------
Lapin Kansa 5.9.1933 nro 98
Poronhoito Kemin-Sompion paliskunnassa

Eilen aamulla läksi parinkymmen miehinen poromiesjoukko Kemin-Sompion paliskunnasta Savukoskella tarkastusmatkalle paliskunnan alueelle. Tarkoituksena on ottaa selvää, onko alueella syksyn kuluessa liikkunut pororosvoja, onko poroja mahdollisesti siirtynyt rajan yli tai onko vieraita poroja kulkeutunut palkisen alueelle.

---------
Lapin Kansa 2.6.1934 nro 59
Kemin-Sompion paliskunnassa on tänä keväänä tullut vasoja runsaasti
-
Kevät ollut muutenkin poronhoidolle edullinen.
-
Porojen vasotus Savukoskella Kemin-Sompion paliskunnassa, jossa kuten tunnettua on käynnissä hihnavasotus, on nyttemmin saatu päättymään. Vasoja ilmoitetaan tulleen runsaasti ja ovat ne suuria ja hyvin kehittyneitä. Kevät on muutenkin ollut poronhoidolle Savukoskella hyvin edullinen. Lumi suli nopeasti ja ruokaa on sen vuoksi ollut helposti saatavissa. Porot ovat siis jo nyt hyvässä lihassa, kun räkkäaikakaan ei vielä ole päässyt niitä vaivaamaan.

-----------
Koillis-Suomi 1.7.1938 nro 26
Hajatietoja Savukoskelta kirj. Kaarlo Julkunen


"...Savukoski on kuitenkin ennen muuta poropitäjä. Se kuuluu Kemin-Sompion paliskuntaan, joka porolukunsa puolesta on maamme suurimpia. Parikymmentä vuotta sitten oli lukuporoja liki 16 000. Sen jälkeen seurasi laskusuunta, joka saavutti aallonpohjan v. 1919 jolloin palkisen kirjoissa oli vain 1827 poroa. Sotavuodet, rajantakaisten porovarkaudet ja poroelon painautuminen tokittain Venäjän puolelle, kun kulojen polttama ja vanhuuttaan luhistunut selkäaita ei kululle kyennyt estettä panemaan, uhkasivat tehdä tyyten lopun koko elinkeinosta. Mutta vähin erin porot jälleen lisääntyivät, varsinkin sen jälkeen, kun palkinen omalla kustannuksellaan panetti uuden, yli puoli miljoonaa markkaa maksavan raja-aidan, jolle tähän mennessä ei vielä valtion avustusta ole saatu. Nykyisin palkisella on lukuporoja n. 12 000 ja porojen vuotuinen tuotto muodostuu huomattavaksi taloudelliseksi tueksi poronomistajille, jollaisia savukoskelaiset suurelta osaltaan ovat..."

-----------
Rovaniemi 21.1.1939 nro 8
2500 poroa Vintilän aidassa


Kemin-Sompion paliskunnan poroerotus ja lukeminen toimitettiin maanantaina ja tiistaina Savukosken Vintilän aidalla. Poroja saatiin kokoon tällä kertaa tavallista vähemmän, vain noin 2500, mikä johtui lumen vähyydestä. Viime talvena oli erotuksessa koolla lähes 7000 poroa. Tällä kertaa myytiin poroista n. 300, joista Narkaus osti lähes 200 ja Karjapohjola n. 100. Hinnat olivat vaatimista 500mk ja häristä 800 mk nurkilla.

1 kommentti:

  1. https://italapinsuvut.blogspot.com/2018/01/uutisia-keminkylan-poropalkisilta-osa-1.html?fbclid=IwAR3JHxt3XZe0dy4RyR4SVZ_Tum7FbBe_r3EmFMUphYkPJAbzVbbgi_KrMno

    https://italapinsuvut.blogspot.com/2018/01/uutisia-keminkylan-poropalkisilta-osa-2.html?fbclid=IwAR3KUg0_u3N2zgty48mMcUYlIpuaGTmnZdz_rBCkmqAPuKa-hJWpAtB9EJw

    VastaaPoista